Пакистан обяви извънредно положение и призова армията да окаже помощ на

...
Пакистан обяви извънредно положение и призова армията да окаже помощ на
Коментари Харесай

Пакистан обяви извънредно положение заради наводнения

Пакистан обяви изключително състояние и прикани армията да окаже помощ на гражданската администрация в избавителните интервенции, защото броят на жертвите на обвързваните с дъждовете произшествия надвиши 900 души.

Решението беше взето на тричасово съвещание късно вечерта в четвъртък, откакто управляващите оповестиха, че наводненията са засегнали над 30 милиона души в цялата страна. Повечето от тях са били разселени, откакто домовете им са били развалени от проливните дъждове, провокирали неочаквани наводнения, се показва в изказване на кабинета на министър-председателя.

По време на съвещанието министър председателят Шехбаз Шариф реши да изпрати военнослужещи от пакистанската войска, които да подкрепят гражданската администрация при оказването на помощ и избавителните интервенции.

" Министър-председателят привиква изключителна конференция на задграничните пратеници, основани в Исламабад, с цел да потърси помощ от интернационалната общественост ", се споделя в изказването.

През последното денонощие минимум 34 души са починали, а други 50 са били ранени вследствие на наводнения и произшествия, свързани с дъждовете.

По данни на Националната работа за ръководство на бедствията (NDMA), от средата на юни до момента са починали 937 души, в това число 343 деца и 198 дами, а 1343 души са били ранени.

Освен това наводненията са нанесли вреди на 670 328 къщи, унищожили са 122 магазина, разрушили са 145 моста и са развалили 3 082 километра пътища, добавя организацията.

Министърът по въпросите на климата, сенатор Шери Рехман, съобщи на конференцията пред представители на интернационалните донорски организации, че последните дъждове са надхвърлили междинната стойност за последните 30 години.

" Тази вода в този момент е висока освен от двете страни на Инд в Южен Пакистан, само че и е провокирала нов феномен на неочаквани наводнения, при който вали в 7-8 невиждани цикъла, предизвиквайки свръхнаводнения в регионите ”, написа тя в Туитър след срещата.

Междувременно интернационалните организации и финансови институции оповестиха незабавна помощ от над 500 млн. $ за потърпевшите от наводненията след апела на министър-председателя за помощ.

Световната банка е оповестила 350 млн. $, Световната продоволствена стратегия - 110 млн. $, Азиатската банка за развиване - 20 млн. $, а UK Aid - над 40 млн. $ за потърпевшите от наводненията, оповестяват от кабинета на премиера.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР